Noukah's blog

• art, tips & behind the scenes •

Focusing on the shapes

The inspiration for blogging is flooding right now. Writing that recent post seems to have been all that I needed, to spark something again. Gotta stay put, so that I don’t publish 10 posts a day though, haha. I don’t want to spam you.

As I mentioned earlier, I got several books in the making. Yes, you read it correctly.

Books.

They will keep me occupied through out the year, and even the beginning of next year.

Oddly, I don’t really feel intimidated by how much work that lies ahead of me. I’m actually quite pumped! I see a huge opportunity to hone in on my skills to sketch smarter. Becoming faster.

About working smarter

I’ve been struggling a bit with my sketches, and haven’t felt that I was quite at the level that I wanted to be. Besides, are you ever fully satisfied? Probably not. However, the sketching phase has always felt really daunting for me, whenever I’m starting a new project. Thumbnailing is fine, but my line art always felt stiff and kind of dead. I kept fixing all the mistakes, then eventually I ended up with art that still felt rather “blah”.

Something clicked quite recently. Or, at least I leveled up one step. It’s easier said than done, but I think that I’ve FINALLY connected the dots in regards of focusing on the main shapes of my subjects. And since then, sketching has been such a joy! Stop obsessing to find that perfect line, and think bigger. Think about the silhouette. Your taste when it comes to shape language is more important than one may think.

Outside and inwards

Start outside, and work yourself inwards, when refining a sketch. Look for that perfect balance with the shapes you lay down.

So, yeah. I’m very happy. The books will only give me the perfect excuse to sketch a lot, and keep exploring shape language. Those of you who know me, probably know by now, how much I love repetition.

Det känns som att något lossnade efter senaste inlägget. Först är man knäpptyst i flera månader, men så fort man doppar tårna i bloggandet igen så känns det bara som att idéerna bara forsar fram. Så mycket jag vill skriva om, visa upp, reflektera kring. Måste hålla i fingrarna så att jag inte förlorar mig själv, och postar 10 inlägg på en dag.

Som jag nämnde tidigare, så är jag verkligen så otroligt peppad av böckerna jag illustrerar just nu. Ja, du läste rätt. “

Böckerna.

Jag kommer vara sysselsatt med böcker för resten av året, och mer därtill.

Kanske låter galet mycket, med tanke på hur många inlagor bara en bok innehåller. Men det känns ändå bra tycker jag? Jag ser min chans i att lära mig jobba smartare, hitta lösningar så att jag blir snabbare.

Har tyckt att själva skissandet alltid har gått väldigt trögt. Det är det tuffaste stadiet för mig när jag påbörjar nya projekt, och har känt mig avis på alla som verkar ha så lätt för sig. Grovskisserna går bra, men så fort man börjar finrita så “dör” skissen, och linjerna känns alldeles stela och livlösa. Så sitter man där sen och försöker fixa till sin bild, våndas och lider.

Det har faktiskt börjat lossna, sen jag bytt fokus i mitt skissande. Sluta obsessa över linjerna i sig, och istället tänka på formen. Gud, vad uppenbart när man säger det högt. Fast ändå inte. Tog lite tid innan jag började koppla någorlunda.

Sedan jag verkligen började jobba “utifrån och in”, tänka på att designa, balansera formen först, så har mer och mer fallit på plats.

Så jag är bara glad just nu, att jag tack vare alla böckerna, har fått en ursäkt för att rita massvis med skisser. Träna vidare på att hitta former i allt. Ni som känner mig vet ju hur mycket jag älskar repetition.

 

SHARE THIS POST ↓

2 Responses

  1. These sketches are great! And yeah, this is so true. We often focus on little things or parts of an illustration and tend to forget about big picture and more important things like overall shapes, readability of those shapes, and the story it conveys. We need to keep reminding ourselves of this and the article definitely helps. Thanks for reminder :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts ↓

andrea

I’m a digital artist & illustrator living and working in Sweden. Art has been my main interest for as long as I can remember and I enjoy sharing what I’ve learned this far.

You can get to know me more either here or through my FAQ.