Hur vet man att en bild är helt färdig? Dagens reflektion

Hur vet man att en bild är helt färdig? Fick den frågan häromdagen, och tyckte det var kul att reflektera lite kring. När är man verkligen klar, och när är det dags att släppa penseln så att man inte överarbetar sina verk?

När är en bild helt färdig?

Jag har suttit här och funderat ett tag, och tycker att det är supersvårt att ge ett kort, rakt svar faktiskt.

animal sketches by Noukah

Nu bortser jag ifrån illustrationer i form av uppdrag från en kund, och fokuserar på det egna skapandet.

Själv går jag mycket på magkänslan tror jag. Sitter och finslipar bilder, så länge jag hittar något i de som jag stör mig på. Fel nyans, fel kontrast, konstiga proportioner eller onödiga detaljer. Det får inte kännas rörigt, helt enkelt. Måste ha ett tydligt mål med vad jag vill berätta med bilden.

dog painting close up

Och att släppa i tid. Släppa, innan bilden blir livlös och överdetaljerad. Svår balans det där. Tycker den här biten blir lättare, ju äldre jag blir. Har blivit bättre på att acceptera att jag inte kommer kunna fixa alla fel, i en och samma bild. Varje illustration är en del av en livslång process, så att säga. Haha, gud vad djup jag lät nu.

dog painting close up

Men det hjälper faktiskt att tänka så. När jag ser tillbaka på äldre illustrationer, så ser jag fel överallt. Det räcker med att backa några månader bara, så hittar jag saker som jag hade velat justera. Håller andan, och hoppas på att ingen annan än en själv, ska upptäcka de, haha. Det är skönhetsfläckar, säger vi!

Hur resonerar du? När är en bild helt färdig? Dela gärna med dig, det vore kul att läsa.

1

Leave A Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.