Tips när du skissar: Tänk former, istället för bara linjer

Tänkte att nu när jag ändå fokuserar så mycket på former, så kunde jag visa lite mer exakt hur jag går tillväga när jag skissar. Kanske kan det vara något matnyttigt även för fler i sitt skapande?

Vi kan börja med den här kluddriga lilla räven, som blev till under en av mina kafferaster. Simpel och pytteliten än så länge. Den skulle få plats på en post-it om jag hade skissat analogt(den här är framkluddrad i Photoshop).

Såhär gjorde jag förut

Förr så renritade jag direkt på ett lager ovanpå grovskissen. Vet många som klarar av det här stadiet i sömnen, och deras renritade bilder blir perfekta varje gång. Men det fixar inte jag…

Tycker inte alls att det blir lika bra som själva grovskissen när jag ritar direkt ovanpå sådär. Spretiga linjer, formen känns diffus och platt. Jag har tappat en del av proportionerna som grovskissen hade.

Så jag skippar det stadiet just nu, och fokuserar först på siluetten istället medan jag skissar vidare

Det är det här jag menar med att “jobba utifrån och in”. Jag försöker hitta former jag gillar, tar bort och lägger till, tills att jag har något som tilltalar mig. Använder grovskissen som underlag hela tiden, då mycket av formerna redan finns där.

Nu har jag hitta formerna. Jag känner mig nöjd, och har lagt en stark grund för att kunna skissa vidare.

Såhär blev den renritade bilden, med grovskissen och siluetten som mall.

Jag tycker att jag sparar så mycket tid, svett och tårar, sedan jag började tackla skisserna på det här sättet. Det krävs såklart övning som med alla annat, och det tog lång tid för mig, innan jag verkligen kopplade hur man kunde tänka för att bli mer effektiv. Men bättre sent än aldrig, ellerhur?

Här kommer även en liten bonus, hur jag färglade räven steg för steg i Photoshop!

Hoppas det kan hjälpa dig med, om du, precis som jag själv, inte direkt varit ett fan av att renrita bilder. Dela gärna med dig av egna tips som hjälper dig i ditt egna skapande!

1

Leave A Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.