Framgångarna och motgångarna från mitt 2017

Snart slut på året, så vad är det som har hänt här egentligen?

Blev inspirerad efter en tråd startad av Annie, i Influencers of Sweden’s grupp på Facebook. Hon frågade vad ens framgångar och motgångar har varit detta år. Passade ju perfekt som ett inlägg även här :)

Detta måste ha varit det kortaste året hittills. Jag minns mycket jobb, massa kaffe, trött rygg, dålig sömn och viss frustration. Fast det har inte bara varit elände. Knappast.

Vi kan gå igenom motgångarna lite snabbt

Jadu. Min största miss i år var nog att jag inte varit tillräckligt rak. Jag gick i frilansfällan. Projekt där man knappt kunde se något slut, för många mellanhänder, och kontrakt man aldrig såg fastän månaderna gick. Lärt mig många läxor, kan jag lova. Det resulterade i att jag fått släppa allt runtikring större delen av året, så alla mina egna projekt har fått lida. Har knappt haft något liv utöver detta.

Nu får det vara bra. Hädanefter kommer jag vara stenhård med vilka kunder jag väljer att jobba med. Jag kommer med hjälp av jurister, börja slipa på ett eget kontrakt, där jag tar upp precis allt som är viktigt för ett så smärtfritt samarbete som möjligt. Allt ska vara supertydligt och mätbart. Och rättvist för båda parter, alla ska bli nöjda. Lär återkomma med detta, för jag tror att alla i denna bransch gynnas av att illustratörer ställer ordentliga krav tillbaka.

Och nu till framgångarna under mitt 2017

Published in two books in 2017

Publicerad i två nya böcker

Jag jobbade lite med 3Dtotal det här året, som beställde artiklar till kommande två böcker som släpptes nu samma år. Och vad fina de blev! Känns ärofyllt att få bidra tillsammans med så otroligt duktiga konstnärer. Flera av de följer jag redan sen innan, men har nu upptäckt en hel drös med nya superstars att få inspiration från.

 • Character Design Quarterly
  I den skrev jag en artikel och visade hur jag går tillväga när jag skissar fram en skamsen hund. Den var otroligt rolig att jobba på, inte minst all inspiration jag samlade från att kolla på påkomna hundar på Youtube. Gud så söta de är, jag sitter bara och flinar när jag ser de :D
 • Mythical Beasts
  Här bjöd de in ett gäng illustratörer från hela världen, där var och en tilldelades en mytomspunnen best. Jag fick göra min tolkning av varulvar. Knepigt men kul!

Jag har börjat föreläsa

Jag har både föreläst och varit mentor detta år. Hur kul som helst, även om just public speaking än så länge gör så jag vill springa och gömma mig. Men det kändes så bra efteråt. Nu vill jag verkligen bli duktig på det. Träna bort nervositeten, lära mig knep för att bli en bra talare som folk gärna lyssnar på, våga ha kul på scen. Åh :D

Raketen på Youtube

I våras märkte jag att min mail började svämma över av kommentarer på min ena youtubevideo, rättare sagt den här ovan. Något hade hänt. Videon som hade några tusen visningar innan hade på bara en dag flugit upp till 30k visningar. Och det bara eskalerade.. Nu i skrivande stund så ligger den på över 400k visningar, whoah. Alltså TACK. Men damn vad typiskt att jag knappt hunnit röra min kanal på hela året… Så glad ändå att det uppskattas, och nu har jag ett kvitto på att tutorials och tips verkar vara något jag måste satsa ännu mer på inför nästa år. Tycker video är så sjukt spännande som format, vill göra meeeer!

mini lop

Välkommen Pärlan

I somras flyttade denna lilla sötnos hem till oss. Kaniner har alltid varit en öm punkt för mig. Då jag hade kanin som barn, så har jag ofta drömt om att ha en igen någon gång i framtiden. Så när jag fick frågan om jag inte ville ta över Pärlan, så kände jag att jag bara måste tacka Ja!(Tack för förtroendet, Bitte och Felicia!) Inte ångrat mig en sekund :) Förutom katterna Zimba och Rosso, så har vi nu även en liten innekanin som skuttar runt här hemma i vardagsrummet, som en liten magisk house spirit. Hon får göra lite som hon vill, och väljer själv när hon vill ha lite gos och klapp. Zimba har väl varit lite svartsjuk, men det går bättre och bättre. Han kommer fortfarande alltid att vara nummer ett för matte, annars blir han väl förkrossad ;D

working from home

Från heltid till deltid

Detta var nog bland det bästa jag gjort. I våras fick jag chansen till en nytt jobb, som dessutom tillät mig jobba deltid. En dröm jag haft en längre period, då jag saknat att ha tid över till mig själv och egna projekt. Nu jobbar jag 3 dagar i veckan, och kan frilansa eller pyssla med eget resten av tiden. Hemifrån. Det här upplägget passar mig perfekt, som även är en social introvert person, förmodligen även HSP. Det är en ren konst för mig att vara både tillgänglig och produktiv samtidigt. Hur gör folk? Har själv märkt vilken skillnad det har blivit senaste månaderna tack vare att jag får det utrymmet jag behöver. Jag är mycket gladare och känner mig mer effektiv. Ja, det är riktigt gött just nu. Alla vinner på detta i slutändan, så jag hoppas att detta blir mer socialt accepterat i framtiden.

Andrea Femerstrand

Trots allt så känner jag ändå att det här året har varit sjukt framgångsrikt. Har vuxit ännu mer som person och lärt mig massor. Jag är pepp på 2018, tror det kommer bli kul. Ska dock försöka att inte aima för högt med mina mål, då jag knappt lyckades hålla årets planer särskilt bra, ehehehm… ;)


Det var mitt 2017, hur var erat? Gott Nytt!

1

5 Comments

 1. Mattias 31 december, 2017 at 10:18

  Heja heja! Låter helt amazing! Blir ju sjukt inspirerad!

  Reply
  1. Andrea 31 december, 2017 at 17:14

   Åh tack! Och va kul att du hittat hit! Gott Nytt År, hoppas att du får en mysig nyårsafton och ett kickass 2018 :D

   Reply
 2. Andreas 1 januari, 2018 at 21:15

  Hoppas du får ett produktivt men lagom lugnt år! Tack för att du nämnde HSP – som tidigare utbränd och superlätt stressad och tillika känslig för intryck trodde jag att jag bara hade asperger eller något, men efter att ha googlat lite låter HSP faktiskt väldigt mycket som jag. Jag skall läsa på lite mer om det.

  Reply
  1. Andrea 3 januari, 2018 at 15:07

   Tack detsamma! Hoppas du blev klokare på HSP. Det var samma för mig, såg någon annan beskriva vad det innebar och ju mer jag läste på om det, desto mer kände jag igen mig.

   Reply
 3. hgf 19 december, 2019 at 16:43

  Fantastic blog! Do you have any suggestions for aspiring writers?
  I’m planning to start my own site soon but I’m a little
  lost on everything. Would you advise starting with a free platform like WordPress or go
  for a paid option? There are so many choices out there that I’m totally overwhelmed ..

  Any tips? Cheers!

  Reply

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.